Francis Ford Coppola, garsus kino režisierius ir scenaristas jau prieš 20 metų įsigijo teisę statyti filmą pagal J. Kerouako romaną “Kelyje“. Šiais metais jis tą ir daro

Vien įspūdžiais gyvas nebūsi ir kai paskaitai užrašą prie restoranėlio Sandwiche, MA  “Mes galime nukariauti pasaulį, bet ne su tuščiu pilvu“, supranti, kad valgymas yra ne buržuazinė atgyvena, o būtinybė. Išbandėme vietnamiečių, tailandiečių, korėjiečių, kinų, etiopų, amerikiečių ir turkų virtuvių įmantrybes. Kainos vilnietiškos, tik virėjai, kepėjai, lėkščių turinio dizaineriai ir padavėjai yra tikri profiai su šimtametėm tradicijom, pavyzdžiui pirmasis kinų restoranas atvėrė duris Philadelphijoje 1880 metais. Jei Lietuvoje kinų restoraną atidaro koks kazachas iš Karagandos, tai tiek kinų siena ir kvepia. Washingtone teko lankytis restoranėlyje, kurį pamėgę Jungtinių Valstijų svarbios ar žymios personos: George Bush su žmona, Madeleine Albright, Clint Eastwood, Condoleezza Rice daugybė kitų. Šių VIP nuotraukų galerija kabo ant sienos einant į WC. Tai etiopiško maisto ir valgymo įpročių testavimo vieta, kai žirnių duonos minkštu paplotėliu rankomis griebi lėkštės turinį ir kiši į burną. Maisto davinius vienija vienas bendras požymis – porcijos DIDELĖS arba LABAI DIDELĖS – būdinga visoms virtuvėms. Tai galioja ir namams, mašinoms, miesto erdvėms. Jei šaligatvis, tai pločio kaip mūsų gatvė, jei gatvė, tai kaip greitkelis Vilnius – Klaipėda. Šis pastebėjimas labiau tiktų Philadelphijai ar Washingtono reprezentacinėms erdvėms.

Kai drabužių, avalynės kitų niekučių kainos ir pasirinkimo galimybės verčia pasiturinčius Vakarų Europos piliečius į lėktuvų triumus sukišti krūvą papildomai apmokestinto bagažo, nekeista, jog ir Lietuvos moterys čia atranda Klondaiką. Nusipirkus kokią drapanėlę, gali dvi savaites staipytis prieš veidrodį ar draugių apsuptyje, norint įsitikinti, kad tu atrodai puikiai. Jei drabužis nepatiko –  neši atgal. Verta čia pirkti veidrodinius Nikon ar Apple kompiuterius – mokėsite juntamai pigiau. Benzino litras kainuoja 1,90 Lt, dyzkuras šiek tiek brangiau. Už kelius moki 2 – 8 dolerius. Greitkelis pigiau, tunelis brangiau.

Jungtinės Valstijos laikoma gerovės šalimi, tačiau lyginant su Skandinavijos šalimis, socializmo čia mažai,  kukli socialinė apsauga. Dirba moteris su tokiu pilviuku, jog, atrodo, čia ir pagimdys. Atostogos tiek motinoms, tiek aplamai – trumpos. Gal todėl stiprus savininko jausmas, atsakomybė už savo pasirinktus metodus išlikti ir nesitikint, kad valdžia (blogas Kubilius, blogas Landsbergis – tik ne aš pats) atneš laimę ant padėkliuko. Be to jie niekada nepatyrė rimto karo savo teritorijoje ir neturėjo vyresnio brolio, kuris nuolat stengėsi dagnat i pričinit dobro.

Ketvirtame filme matysite highwayjų link gražuolės Philadelphijos, kur 1776 m. liepos 4 dieną 13 kolonijų atstovai  paskelbė Nepriklausomybės Deklaraciją, autorius – Tomas Jeffersonas, kuris vėliau tapo trečiuoju JAV prezidentu. Virgis supažindina su vietnamiškų patiekalų subtilybėmis, dar kompanija, naktį išėjusi iš tavernos, gatvėje bando sudainuoti B. Spingsteeno dainą “In The Streets of Philadelphia“ ir taip šiurpina praeivius (gal tai aštriadančiai lietuviai, tik be beisbolo lazdų)  ir kitas detales. Filme yra slengo: San Simnas, Los Alytus, kurio autorystę buvome priskyrę Shekspyrui, tačiau Albertas paaiškino, jog šių “perliukų“ išradėjas yra Vytautas Stanevičius.

Kelionės žemėlapis

(bus daugiau)

Ankstesni rašiniai:

Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (1 dalis)
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (2 dalis)
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (3 dalis)

Kamera ir montažas – Dzilbus    ||     Trukmė   14:13