Kurorto vaikai Gintas ir Virgis vaikystę praleido kaimynystėje Lelijų gatvėje. 1972 metais paragavus drumzlino žigulinio ir griaudint Led Zeppelin, juos apnikdavo sweet dreams pamatyti Grand Funk Railroad koncertą Valstijose ar pavažiuoti Route 66 pagal Kerouaką. 2010 jie jau Rytinėje pakrantėje. Kas galėtų teigti, jog svajonės nesipildo. Tik reikia labai norėti.

Alkoholis. Turėtų būti įdomu amerikietiškus niuansus lyginti su mūsų įstatymų kūrėjų požiūriu. Švedijoje tokio tipo parduotuvę rasi kur nors atokiau nuo miesto centro ar visai pakraštyje. Sutikime, tai blogos sąlygos pirkti alkoholį, bet labai sveikos piliečiams. Amerikiečiai taip pat palankių sąlygų, tokių kaip Lietuvoje nesiūlo. Taip, kiekviena valstija turi savo būdus kaip to nedaryti. Massechusettse nei moonshaino nei alaus nerasi maisto prekių parduotuvėje ar kitame taške. Tik specializuotose tam tikslui skirtose parduotuvėse. O štai New Yorkas iškrėtė pokštą. Kartą su Virgium ilgai aptarinėjome Philadelphijos ir New Jorko metro (subway) skirtumus, dalijomės ką tik Broadwayjaus teatre matyto miuziklo “West Side Story“ įspūdžiais, kai jau vėlų vakarą nutarėme paragauti vyno. Nusileidome iš viešbučio į 24 West gatvėje esančią 24 valandas per parą (muzikantų terminu reikėtų sakyti: rock around the clock) dirbančią maisto ir būtiniausių prekių parduotuvę. Perkame Codorniu, o ir kiti užrašai liudija, jog tai žinomas vynas ir tik 6 doleriai. Paragavus, paaiškėjo, kad tai tik wine product, 6 laipsniai. Toje parduotuvėje dar galima rasi sidro ir tai visas repertuaras. Išvada: New Jorko valstijoje įstatymai draudžia naktį prekiauti stipriais alkoholiniais gėrimai (net tikru vynu) Šie pavyzdžiai rodo, jog Valstijose taikomi įvairūs apribojimai prekybai alkoholiu. Lietuvoje nesekama civilizuotų kraštų pavyzdžiu, atvirkščiai, laužomos ietys, kur čia dar įteisinti visą parą veikiančią krautuvę ar legalizuoti moonshainą kaimo turizmo atraminiuose taškuose. Kad tai daryti – reikia priaugti, kad priaugti – tautiečiams  prireiks daug ilgų dešimtmečių.

Kas yra Visa Electron banko kortelė? Valstijose tai visiškas niekalas, joks bankas jų nepripažįsta. Todėl niekada neklausykite ką sako SEB banko visažinės ponios, manydamos, jog SEB tai yra pasaulio bankų bamba. Patyrę keliautojai visada turi MasterCard ir Visa, todėl tai buvo tik laikinai nepatogus ir nereikšmingas epizodas.

Rasės ir rasizmas. Whites only užrašai nunyko prieš 50 metų ir rasizmo apraiškų nematėme. Tačiau aptarnavimo sfera užimta juodukų ar puertorikiečių, meksikiečių ar išeivių iš Azijos šalių –  tai  pardavėjai, taksistai, viešbučių aptarnaujantis personalas, smulkūs prekeiviai gatvėje. New Hampshiro ir Maino valstijose juodaodį sutikti galima gal net rečiau negu Vilniuje. Istoriniai žemyno šeimininkai indėnai reti taip Alytuje alytiškiai.

Policininkas yra žmogaus draugas. Tuo maloniai įsitikinti nesunku, kai žioplinėjant gatvėje jis pasisveikina, pasidomi ar nereikia pagalbos, o paprašius to, nei vienu veido raumenėliu neparodo, jog tai jam nemaloni pareiga. Įsiminė scena Philadelphijoje, kai benamis jau pavakarėje ruošiasi poilsio parkelyje, tačiau atsigulus, jo pozicija ant suolo  policininkui pasirodė nesaugi. Kopas priėjo, pasisveikino ir perspėjo, jog pilietis taip gulėdamas gali nukristi ant šaligatvio ir palinkėjo geros nakties. Labai panašu, jog Jungtinėse Valstijose įstatymai veikia ir gerbiamos žmogaus teisės.

Trečiame, bet ne paskutiniame filme, matysite Cape Codo pusiasalį, kažkuo primenantį Kuršių Neriją ar Helo pusiasalį Lenkijoje.  Tik visko daugiau: ilgio,  pločio, o jei kalbėsime apie Sklandytojų kopą, tai ten 100 Sklandytojų kopų tik didesnių. Amerikietiškai. Į pliažą gali atvažiuoti automobiliu, stovėjimo aikštelė tęsiasi kelias mylias lygiagrečiai Atlantui. Matysime seniausią Valstijų kurortą, pasaulinį jachtų centrą Newportą (Rhode Island valstija), seniausias vilas – tai tik kuklus žodis – tai tikriausi  rūmai. Filantropišką keliautojų žestą gatvės muzikantui. Dar  pietus  Atlanto pakrantėje, kuklioje valgymo įstaigėlėje, kokių ten daug. Kukli aplinka slepia skanų šviežią maistą ir tai antausis kai kuriom lietuviškom pakelės užeigom, kuriose dominuoja Jos Didenybė Mikrobangų Krosnelė vakarykščiam maistui regeneruoti arba , kaip pasakytų mūsų gerbiamas Albertas “Šekspyras“ Antanavičius – maistą pateikė DU KART naudotą.

Nuotraukų galerija papildyta keliomis naujomis nuotraukomis.

(bus daugiau)

Ankstesni rašiniai:
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (1 dalis)
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (2 dalis)


Kamera ir montažas – Dzilbus    ||     Trukmė   14:39