Kaunan, Kaunan,
Zoologijos sodan,
Kavos, ledų – ir vėl kaiman.

Taip būdavo prieš 40 – 50 metų, kai iš kuklaus provincijos miestelio nuvažiuodavai į Kauną ar Vilnių. Šiandien ši eiliuota formulė 1:1 atitinka kelionę į iš Lietuvos į Ameriką ir atgal

Susitikimuose su amerikiečiais buvo miela girdėti, jog jie žino Lietuvą, visas Baltijos šalis, tik muziejų darbuotojai, ypač lankantis mažuose Salem, Marbleheart (Massechusettso valstija) miestų muziejuose, nors ir prisipažino Lietuvą žinantys, bet lankytojų iš Lietuvos iki šiol dar nebuvo sulaukę. Susitikimai su amerikiečiais – vienas tikslų. Juk tik gyvai bendraudamas su žmogumi gali pajusti Ameriką, pastatas juk nekalba, nors ir garbingą istoriją savyje įprasminęs. Washingtone Virgiaus kolega, mokslininkas Dr. Arthur Freedman maloniai užleido savo apartamentus mūsų keliautojams, nes tuo metu Microsoft komandos žaidėjams skaitė paskaitas Californijos ir Oregono valstijose. Tai prabangus, puikiai įrengtas butas priklausantis Ritz-Carlton viešbučių grupei, suprantama, su visu servisu ir apsauga.

a

Šeimininko sulaukėme trečią dieną. Virgis nepraleido progos pasidalinti, tiksliau, perimti dalį Arthuro patirties dalykiniams reikalams. O vakare Arthuras visą mūsų kompaniją pasikvietė vakarienės į restoraną. Vakarėlyje dalyvavo Pasaulio banko tarnautoja Vanessa su dukra ir jos draugu Mauro, kuris dirba kompiuterinio dizaino srityje, be to studijų laikais buvo didžėjus, taigi Dzilbus turėjo progą paplepėti apie rocko muziką ir Flash animacijos plonybes. Vakarienės sceną galima prilyginti gerietiško holivudinio filmo scenai, kai dalyviai laido juokelius, kalba kasdieninėmis temomis, nuolat šypsosi ir ragina paragauti to ar ano. Virgius, Vitalija su Arthuru kalbėjo psichologijos, vadybos ir socialinėm temom, tačiau nepamiršo vertinti  ir pateiktą į stalą kilmingą vyno rūšį. Šiam veiksmui atlikti, Virgiui buvo suteiktos išskirtinės teisės. Jokia paslaptis, jog Virgius seniai specializuojasi šioje srityje, be to, argumentuotai ir greitai atsakė į provokacinį Dzilbaus klausimą, kaip vyno ekspertas reaguotų, jei jam pateiktų dvi taures su to paties brendo vyno turiniu.

a

Pavyzdys vice-versa. Pamename, kai prieš 15 metų buvo siūlomos kelionės į Paryžių šv. Kalėdų ar N. Metų sutikti. Prie šventinio stalo susėda santechnikas iš Ukmergės, bufetininkė iš Vilniaus, kontrabandininkas iš Lazdijų, sportiški vyrukai iš Vilijampolės su tuometėm olialia, jaunavedžiai iš Marijampolės.  Vakarėlio dalyviai nusivilia išvyka, nes vienas kitą mato pirmą kartą, o pažintį su Prancūzija gilina užstalėje atsitiktinėje tautiečių kompanijoje.

Krepšinis. Washingtono bare, gurkšnojant Sam Adams ir stebint USA-Iranas varžybas ir nors baras buvo apypilnis, niekas net akies neužmetė į ekraną. Kai Dzilbus barmeną paklausė, kodėl nežiūrit, juk USA lošia, baro lankytojai įdėmiai sužiuro į klausėją ir pasakė: juk tai lūzeriai (dauguma NBA atkritėlių) lošia, žiūrėsim, nebent finale dalyvaus. Jiems NBA yra viskas.

Stereotipinis amerikietis turi atrodyti storas, deja viršsvorį turinčių nebuvo tiek, jog įsirėžtų į atmintį. Atvirkščiai –  lieknų, sportiškų, bėgiojančių 36 C karštyje su vandens buteliuku rankoje, matėme kur kas daugiau.

Washingtone stebino gausus federalų dalyvavimas miesto gyvenime. Tai platūs vyrukai plačiais tamsiais švarkais, plačiomis kelnėmis, tamsiais akiniais ir laidais, sukištais į galvą. Dzilbui, ilgokai bestovint su miesto planu prie FTB bildingo, labai didelio bildingo ir bandant išsiaiškint kiek šimtų metrų jis tęsiasi, priėjo būtent toks vaikinas ir pasisiūlė padėti. Aišku, nieko svarbaus neįvyko, tačiau tai įrodo, kad Amerikos pareigūnai budrūs ir kruopščiai atlieka savo darbą. Priežastimi,  kad tą dieną policijos ir vaikinų su dideliais kostiumais rodėsi viešumoje neįprastai daug, galėjo būti įvykis, susijęs su Discovery Channel ofise vykusia įkaitų drama. Keletą epizodų, kaip telkiamos policijos pajėgos, pavyko nufilmuoti. Aplinkos mylėtojas perdėtai neordinariai reiškė savo reikalavimus, jog paėmė įkaitais kelis darbuotojus. Kopai jį nušovė. Tai sužinojome tik vakare, viešbutyje žiūrėdami CNN. Beje, public TV valstijose labai panaši į Lietuvos: ten taip pat PERTRAUKOSE TARP REKLAMŲ rodo kažką lėkšto.

Kelionės žemėlapis

(bus daugiau)


Ankstesni rašiniai šia tema:
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (1 dalis)
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (2 dalis)
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (3 dalis)
Amerikos atradimai: Rytinė pakrantė (4 dalis). Philadelphia
Kamera ir montažas – Dzilbus || Trukmė 16:53