Gražu, kai apie pirmąją Alytaus roko grupę “Aisčiai“ rašo jau antroje enciklopedijos požymių turinčioje knygoje, bet ar teisinga būtų primiršti kitas, taip pat Alytų garsinusias grupes? Šiame poste skelbiame dalelę istorijos, kurią Alytaus senieji muzikos veteranai atplėšė iš savo prisiminimų  ir padovanojo glūkoidams. Tai būgnininkas Jonas Miliauskas, saksofonininkas, dainininkas Žora Bondarevas ir sintezatorių entuziastas Juozas Muzikevičius.

baras_zalias

valdas_ogijenkoKĄ TIK GAVOME LIŪDNĄ ŽINIĄ, KURIĄ PRANEŠĖ ALDONA MARCINKEVIČIENĖ, JOG DAUGŲ GATVĖS KAPUOSE SUPILTAS NAUJAS KAUBURĖLIS SU UŽRAŠU

VOLDEMARAS OGIJENKA  1956 – 2013.

VALDAS GROJO SU ALYTAUS GRUPĖMIS, BŪGNUS MUŠĖ IR “HIPERBOLĖJE“.

baras_zalias

Tai, kad Alytaus muzikantų galerija pildosi, rodo, kad patys ir esame savos istorijos kūrėjai ir metraštininkai. Tai tam tikros rūšies savitarna. Arūnas Lepeška papasakojo kaip nuosekliai ir primygtinai prašė Joną Miliauską, vieną pirmųjų Alytaus būgnininkų, pasidalinti nuotraukomis su glūkoidais. Jonas Miliauskas grojo kultūros namuose (ir ne tik), vadovaujant Jonui Paviloniui. Tai ir Viktoro Jonkaus (Aisčiai) kolega pagal motociklų “Jawa“  liniją. Jonas Miliauskas su savo Jawa sugebėjo tada ir Krymo pusiasalį Juodojoje jūroje pasiekti.

gongalvis_2-moldova

»» Jonas Miliauskas Moldovoje 1967. Kažkas pajuokavo, kad Trowos barabanams labai tiktų šio mielo gyvūno oda…

Tai jis Vaclovui Kazlauskui (Aisčiai) parodė pirmus bembų breikus. Dėkojame Jonui už foto, kurios sugulė į muzmenų galeriją.
Žora Bondarevas dar kartą revizavo savo fotovizualinius resursus ir surado vertų prisiminti epizodų iš laikotarpio, apimančio pasirodymus mašinų gamyklos klube, kultūros namuose ir koncertinės išvykos į Liepoją (Latvija). Jo surastos nuotraukos taip pat jau galerijoje.
Šių abiejų veteranų pateiktose fotonuotraukose rasime maestro Joną Pavilonį, V. Zokienę, Vidą Balyną, Vytą Pisaravičių, Liudą Vaitkų, Tanią Baranauskienę ir Vytautą Kaupinį (gaila, jų abiejų jau nėra gyvųjų tarpe) ir kitus.

gongalvis_kulturke

»» Jonas Miliauskas, Jonas Pavilonis, Žora Bondarevas, Algirdas Jasionis,  Liudas Vaitkus

Dar vienas įdomus faktas mūsų muzikiniame gyvenime. Juozas Muzikevičius sintezatoriui, jau tapusiam  legenda „Korg i3“, yra sukūręs visą tembrų paletę. Naturalu, kai muzikantai ekspermentuoja. Šį kartą Juozo sukurtais tembrais pasinaudojo muzikantas-vakarietis Denny Flynn ir kaip padėką, atsiuntė  CD su savo autografu. Daugiau apie Juozo veiklą rasite čia.

Denny_Flynnn

»» Šiame kompakte Denny Flynn naudojo Juozo Muzikevičiaus sukurtus KORG tembrus

Skaitytojo laiškas:

Sveiki,

Nesenai vienas jūsų bičiulis užsiminė apie Jūsų puslapį, kuriame suradau foto, kurią prikabinau.
Jeigu yra noras patikslinti duomenis, tai vienas iš nuotraukoje užfiksuotų muzikantų pagelbėjo.

Pagarbiai, Virginijus Jurkonis

44_elektros tinkla_sepia

»» Iš kairės į dešinę: 1. Smolskytė (vokalas), 2. Juozas Stasionis (akordeonas, klavišiniai, vokalas), 3. Justinas Lukoševičius (gitara, vokalas),4. Juozas Meisneris (klavišiniai, vokalas, vadovas), 5. Alfredas (Valdas) Bielskus (bosinė gitara), 6. Valė Orlova (vokalas), 7. Gintautas Makauskas (mušamieji).

Žora Bondarevas dar surado vertingų nuotraukų žyminčių 1965 – 1980 laikotarpį . Vienoje atpažinsite “Nemuno“ restorano senbūvius (apie 1965), grojusius dar iki “Aisčių“ dešimtmečio. Vis tik įdomi foto, kurioje groja Silvos, Kaupo ir Žorkos žmonos. Gaila neišliko audio …. Daugiau Žoros fotografijų rasite Muzmenų galerijoje

tratas

LIEPOJA2

(Nukrypimas). Norisi paminėti vieną muzikinę veiklą, nepelnytai bandančią išsprūsti iš atminties. Apie 1980 metus pramogauti vakarais galima buvo “Vaivos“ kavinėje ir “Žuvinto“ restorane. Gyva muzika. Tai dviejų grupių, nuožmiai konkuravusių Alytaus pramogų pasaulyje kova. Tai Ginto Pikūno komanda iš Vaivos kavinės ir exAisčiai (Viktoras Jonkus, Gintas “Dzilbus“ Unguraitis, Vacys “Septynios arklio jėgos“  Kazlauskas, Valentinas Chlevickas ir Dainius Prusevičius), tuomet užėmę strategiškai svarbiausią miesto tašką – Žuvinto restoraną. Jeigu “Vaivoj“ Kęstas sudainavo Elton John’o – “Daniel“, tai exAisčiai turi atsakyti Valiaus Chlevicko “Jumpin‘ Jack Flash“ (Rolling Stones). Vieni pas kitus retkarčiais svečiuodavosi, o tai įpareigodavo konkurentus muzikuoti pasitempus. Tą vakarą, kai prie tolimo stalo Žuvinte aplipusi jų gerbėjų sėdi “Vaivos“  komanda , scenoje exAisčiai priversti negroti niekalo, groti tik gabalus, kuriuos jau atidirbę, dar gali išmesti kažką specialaus, kad ir “I Shot Sheriff“ pagal Ericą Claptoną ir dar reggae stiliuje. Aišku, apie tai galima būtų daug parašyti, tik reikia užsivesti. (Nukrypimo pabaiga)

vaiva kavine

»» Ginto Pikūno (centre) komanda (“Vaivos“ kavinė) apie 1980 metus.  Kairėje matote nuolatinį glūkoidų sueigų dalyvį bosistą Vytą “Stygą“ Palubinską. O Gintui sakome: kada, pagaliau,  atvažiuosi prie Glūko, dar ir Dainių (prapuolenį) atsivežk (Dainius Prūsevičius – dešinėje) ir Dzilbaus Laimos klasiokę Romutę Skumanaitę (antra iš dešinės) nepamiršk pakviesti.

Grįžkime prie pagrindinės minties. Žinome, kad glūkoidus skaito bent du tos grupės nariai: Gintas Pikūnas ir Vytautas “Styga“ Palubinskas. Todėl abiejų ir prašome pasidalinti su glūkoidais atsiminimais apie grupės narius, svarbius arba specialiais ypatumais persunktus grupės veiklos epizodus.

Logiška fotogalerijos tęstinumo idėja rutuliojasi į elementarų klausimą: ar tik Aisčiai, kultūrnamio, Vyno gamyklos, Medvilnės kombinato, Šiluminių tinklų, Statybos tresto muzikantai formavo estrados ar roko veidą Alytuje. Taigi, kad ne. Airija su Darium Mileriu-Nojum, Svaras 409 su Ričardu Vymeriu, dar kažkas. Kas tie “dar“?  O jie tikrai buvo, yra ir mes tai žinome. Tad pasidalinkime tuo ką žinome. Rašykite į  Glūkoidų paštas
_Vynas-Airija-Aisciai-Sekspyras

»» Darius Mileris-Nojus (“Airija“) – dešinėje-viršuje su kolegomis miesto šventėje 2008. Vytauto Stanionio nuotr.

Ar negali būti taip, kad undergrounde kažkas dabar kuria šedevrus, tik lieka inkognito, nes neturi turtingo strateguotojo, todėl daro sau ar  kukliam gerbėjų ratui. Taigi mintis ta: visi turintys info, galintys ir norintys suteikti informaciją apie Alytaus grupes nuo 1980 metų iki šių laikų – YPATINGAI PAGEIDAUJAMI apsireikšti glūkoidų svetainėje. Nuotraukos, bent trumpi grupių veiklos aprašymai – tai ir būtų ta svarbi info, kuria čia mielai pasidalinsime.