„Nesvarbu, kada aš mirsiu, svarbiausia tai, jog žinau kelią į pragarą…“ Angus Young (AC/DC)


bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbvvvvvvvvvvvvvvvvvvvbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbvvvvvvvvvvvIGORIS IGORIS RIABOVAS

Ar vis dar jautiesi jaunas? Viskas dėl muzikos, kurios kasdien klausaisi. Taigi išsiaiškinkim, kaip rokas padeda mums išlikti sveikiems ir pilno proto.

Bene prieš tris metus Amerikos „konservų“ partijos nariai pradėjo reikšt nepasitenkinimą dėl tarp vidutinio amžiaus vyrų atsiradusios tendencijos rengtis ir elgtis kaip 25-čiams. Atsakau- paranoja! Visą nugyventą amželį ir aš, ir mano draugai taip ir darėm! Ir kas, velniai rautų, norės savę laikyti „žmogumi amžiuje“? Kas nori bindzenti gyvenimo keliu it vaikščiojanti „Viagros“ reklama? Norintys- žingsnį pirmyn!! Nė vieno. Ko dar mūsų amžiaus vyrams laukti iš gyvenimo, išskyrus tokius viliojančius dalykus, kaip tavo etato naikinimas (ne)mylimame darbe, erektalinė disfunkcija ir urologo pirštas tavo prostatoje?

Galbūt už berniukiškų emocijų slypi daugiau nei mada? Prieš kelis metus viena Harvardo mokslininkė sugalvojo tokį eksperimentą: iš senelių prieglaudos „išsinuomojoo“ keletą šios įstaigos gyventojų ir apgyvendino apleistame vienuolyne. Ten kiek sugebėdama atkūrė  praeito amžiaus 50-jų pasaulį: muzika, TV laidos, rūbai, buitiniai prietaisai, žodžiu, visas tematinis „džiurasikas“. Eksperimento eigoje mokslininkė stebėjo, jog jos bandymo objektai, būdami šioje nostalgiškoje aplinkoje, tampa labiau motyvuoti (nekenčiu šito žodžio!) ir guvūs, negana to, daugelio individų savijauta gerėjo, kitaip tariant, jie jaunėjo. Kuomet eksperimentas pasibaigė, visi šie procesai pradėjo regresuoti.

Jeigu mokslininkai teisūs, tuomet karta, subrendusi praeito amžiaus 70-jų antroje pusėje apskritai turi „eiti ratais“ ir daryti salto atgal! „Aerosmith“, Bob Dylan, „Crosby, Stills, Nash & Young“, „Deep Purple“, „The Rolling Stones“, „AC/DC“- visi jie, kai aš rašau šias eilutes, važinėja po pasaulį ir taip pat, kaip ir prieš 30 metų, stato ant ausų stadioną po stadiono!

Roko nauda-ekonominė, socialinė ir pan.- ir šiandien dar yra ginčų objektas , tačiau vienas, du, penki reunion‘ai taptų svaria pensijine programa pagyvenusiems rokeriams. Praėjo tie laikai, kai ramią senatvę garantavo autoriniai honorarai už perleistus CD. Manau, priežastis to, kad senos komandos vis dar surenka klausytojų minias, slypi tame, jog daugelis jų roką groja kiečiau, nei triskart jaunesni muzikantai. Kas galėjo pagalvoti, kad „Rolingai“ ir „AC/DC“ ne tik išgyvens iki 2011, bet ir sugebės leisti albumus bei surinkti pilnas sales? Galima bet ką sakyti apie Polo Rodžerso ir „Queen“ aljansą, bet liežuvis neapsiverčia pasakyti, jog tai, ką jie šiandien groja – šlamštas. Kaip tada suprasti, jog dauguma šių žmonių vis dar kartu su mumis ir groja geriau, nei visuotinio roko pripažinimo ir suklestėjimo laikais? Žinoma, labai svarbu yra tai, jog su Betės Ford klinikos pagalba jie nulipo nuo adatų ir nugalėjo priklausomybę nuo įvairiu chemikalų, tačiau pagrindinė priežastis slypi jų muzikoje.

Man patinka įvairūs muzikos stiliai, bet didžiausią kaifą patiriu nuo garsaus gitarinio roko. Vadinkit ją hard roku, heavy metal, punk ar hardcore – esmė ne pavadinime, o tame, jog ji ne tik jaudina,  bet ir jaunina. Jeigu jaučiuosi prislėgtas, geras hard roko gabalas kelia nuotaiką ir keičia fizinį būvį, skatina endorfino ir testosterono protrūkį. Tai ne atsitiktinumas, kad šio pasaulio galingieji iš visų jėgų stengėsi uždrausti triukšmingą muziką. Platonas laisvu nuo filosofinių traktatų rašymo ir sekso su berniukais-vergais metu iškėlė mintį, jog muzika turi būti kontroliuojama valstybės. Viduramžiuose bažnyčia draudė naudoti tritonį, pavadindama jį „šėtono muzika“, o  prasikaltusiam muzikantui grėsė susitikimas su šventąja inkvizicija! Vargšai Richardas Vagneris ir Tonis Ajomis  būtų supuvę bažnytiniuose rūsiuose! Kolonizacijos epochoje vergvaldžiai draudė mušti būgnus, o sovietinės „socializmo priešų“ medžioklės laikais Dzilbus & Co turėjo derinti savo repertuarą „с вышестоящими органами“. Artimai pabendravus su šiais „organais“, Sibiras atrodė gana arti…Turintys valdžią „tovariščiai“ norėjo (ir nori) viską pajungti savo kontrolei – juk jie visada žinojo, kad galingoje muzikoje yra kažkas pavojingo…

Viskas paprasta: jeigu jūs didžiąją  gyvenimo dalį sėdit ant savo brangaus užpakalio (juk savas!) ir auginate hemorojų iki kokoso dydžio, valgote kas papuola, iki nuospaudų nutrinate pirštus, minkydami „vyrišką organą“ t.y. TV pultelį, jūsų kūnas reaguos adekvačiai: jis pradės tinti ir streikuoti, kol pagaliau visai subliukš. Jeigu jūs skaitysite geltoną spaudą ir reguliariai spoksositė į mėšlą, kurį jums bruka tautinė TV, tas pats likimas ištiks ir jūsų smegeninę. Ir jeigu jūs klausysite James Blunt ir Dido – jūs pradėsite regresuoti, kūnas pavirs kisieliumi, o senėjimo procesas greitės! Aš nesiūlau griežtos “Slayer” ar “Motorhead” dietos, tačiau tik įgimta roko muzikos jėga atskyrė rock‘n‘roll‘o kartą nuo tėvų kartos. Žodžiu, kasdien bent dvidešimt minučių, skambant „AC/DC“, šokinėkit po visą butą neskaičiuodami sudaužyto porceliano, darykit salto ir tapsit lieknesni, patirsit mažiau stresų ir daugiau žmonių norės su jumis užsiimti seksu! Tai tiesa – aš pats apie tai kažkur skaičiau.

Pasaulyje eina į pabaigą gamtiniai ištekliai, vietos planetoje mažėja, gresia globalinis atšilimas (ar atšalimas), čia dar Fukusima driokstelėjo – rimtų problemų pakanka. Tad eidamas į koncertą, už kurio bilietą sukišau 100 Lt , aš tikrai žinosiu, kad ten man niekas nespaus smegenų ir nepamokslaus, ir aš galėsiu netrukdomas kratyti plaukų likučius ir barstyti pleiskanas! Mano smegenys reikalauja laisvės, ir tai ne todėl, kad aš neskaičiau Sartro ar Hesse, o todėl, kad aš kiekvieną dieną skaitau prakeiktus laikraščius! Jūs sakysit- eskapistinės fantazijos? Ir dar kokios! Nes mūsų pasaulyje, kuris darosi vis labiau Dievo pamirštas, tik ir lieka svajonė kur nors pabėgti. Šis pasaulis ganėtinai nenormalus, kad jame nebūtų rock and roll‘o.

Ačiū ir labos nakties.

Daugiau Igorio Riabovo rašinių:

□ Gyvenimas ir mirtis: Džimis Morisonas ir Džonas Lenonas
□ Woodstock’o legenda Canned Heat Suvalkuose
□ Kas galėjo nurungti roko grandus?