Žinutė visiems geimeriams, kurie jau seniai išaugę iš  lošimų kortomis su savo PC (personaliniu kompiuteriu) ir yra girdėję apie žaidimus online, kai veiksmas vyksta tarp realių žmonių. Žaidimas, kurį pristatysiu, jau ne žaidimas, o e-sporto šaka. Jeigu šachmatais galima lošti patogiai sėdint, tai Warface e-sportu užsiiminėti taip pat galima sėdint ergonomiškame ofiso krėsle. Tie, kas prieš 15 metų prisilietėte prie Quake, Unreal, vėliau Counter Strike, Call of Duty shooterių (pirmo asmens šaudyklių), WARFACE joks atradimas, tačiau dėl puikios organizacijos, grafikos, patogumo ir, svarbiausia, masiškumo – XXI a. išradimas sportinių pramogų srityje yra numero uno. 2013 šis žaidimas įtrauktas į Gineso knygą, tada vienu metu  buvo registruota 330 milijonų žaidėjų visame pasaulyje, o kiek milijonų tuo metu nežaidė, nes miegojo (kai Brazilijoj naktis Europoje diena, nors kiti ir naktimis geimina). Taigi masiškumas ir stebina ir kartu verčia žingeidžiai klausti: kodėl taip?

Privalumai. Virtualiai apsilankai tokiose Pasaulio vietose, kur jokia turistinė agentūra jūsų nenuveš ir net nerekomenduos ten kišti nosį realiame gyvenime. Tai Brazilijos favelos, Kinijos didmiesčių priemiesčiai, Balkanų šalys su savo žaizdomis, Artimųjų Rytų šalių karšti regionai su nuostabia gamta, kuria žaidimo įtampa leidžia tik akies krašteliu gėrėtis. Yra scena Nevados valstijoje, jau netrukus bus Sibire ir dar žiemą. Grafika – 10 /10 balų, todėl kompo grafikos plokštė turėtų būti nemuziejinė. Šis e-sportas turi ir moralinį-dvasinį bendravimo tarp žmonių aspektą. Nežiūrint į tai, kad šaudome vieni į kitus, komandoje privalai elgtis kaip darbo, bendruomenės ar šeimos aplinkoje: jausti atsakomybę už savo veiksmus, nesislėpti už kolegų  ar draugų nugarų, bet ir nelysti beatodairiškai ir neapgalvotai į priekį, nes geime nušaus, o kasdienybėje atleis iš darbo, subankrutuosi ar prarasi draugų, kolegų pasitikėjimą. Kas dar? Susipažįsti su šiuolaikinio kario ekipiruote, lengvaisiais ginklais, išsamia jų technine charakteristika ir virtualiai jauti, pavyzdžiui, Izraelio gamybos snaiperio šautuvo Tavor STAR-21 Navy Blue atatranką, taiklumą, šaudymo tempą, žinai atstumą iki kurio galima pažeisti priešininką. Dar lavini savo nuovoką, intuiciją ir reakciją. Kai kalbame apie reakciją, būtini techniniai reikalavimai kompiuterio įrangai: pelė A4X7 su papildomais valdymo klavišais, geimerių kilimėlis, bet galima ir su įprasta ofiso pele. Svarbiausia pingo laikas. Kadangi e-sporto mačai vyksta esamuoju laiku internete, žaidimo užklausa keliauja per daugybę serverių į Warfeiso serverį bei grįžta atgal į jūsų kompą ir tai užtrunka. Šis laikas ir vadinamas pingo laikas, kuris turi būti kuo trumpesnis ir neviršinti 100 milisekundžių (geriausia, kad neviršytų 30). Esant didesniam, supranti, kad bendrauji su preitimi ir tavo pasiekimai, net ir patyrusio geimerio, bus apverktini. Tai, dalinai, priklauso nuo jūsų interneto tiekėjo galimybių.

Organizavimas. Keturių sudėtingumo lygių misijos, kai oponentai yra botai ir komanda susideda iš penkių narių. Nariai, tai šturmo specas, snaiperis, inžinierius, medikas. Kvalifikaciją gauni, kai išklausai trumpą kursą ir atlieki praktinius mokymus. Vėliau, kaip tikroje kariuomenėje, pradedi nuo rekrūto ir laukia ilgas karjieros kelias iki generolo ir daugiau. Tai užsitarnauji vykdamas į misijas ir dalyvaudamas tarpusavio mačuose. Yra įdiegta klaninė sistema, yra ir LIETUVA. Tai neoficiali LT rinktinė. Kiekvienas klanas (rinktinė) turi 50 narių. LT rinktinė šiandien užima 645 vietą, tai labai neblogas pasiekimas, žinant, jog klanų viename serveryje yra apie 500 000. Warface serveriai yra Pietų Korėjoje, Vokietijoje, Ukrainoje, Brazilijoje, Turkijoje ir Jungtinės Valstijose. Warface yra Vokietijos IT kompanijos Crytek nuosavybė ir jie diriguoja paradui kokias šalis į kuriuos serverius jungti. Bjauri žinia: mūsų Lietuva, kaip ir Latvija su Estija prijungti prie Crytek Kiev, kuri administruoja vaikinai iš rusų wf.mail.ru. Kai užklausiau Crytek, kodėl mes priskirti prie postsovietinių šalių, jie atsakė, deje, toks jų administracijos sprendimas ir labai apgailestauja, kad negalime jungtis prie Frankfurto serverių. Žaidėjo nikas turi būti parašytas kirilica, kadangi jų registracija lotyniško raidyno nepriima (dar viena diskriminacija), tenka niką sugalvoti iš atsitiktinių skaičių. Geimas nemokamas, tačiau yra labai gyvenimiška skatinimo lošti geriau sistema. Ten galioja ir realūs pinigai. Pavyzdžiui: aš nelabai patyręs žaidėjas, bet galiu už realius pinigus nusipirkti super gerą ginklą ar išskirtinę neperšaunamą liemenę 24 valandom ir tą laikotarpį būti labai cool kariu. Taip pat gauni atlygį warbaksais už sėkmingai įvykdytas misijas etc.

Info visiškai pradedantiems. Spaudžiate ČIA ir patenkant į geimo puslapį. Ten registruojatės, parsisiunčiate žaidimą į savo kompą ir let‘s get started

Kaip susitasti LT klaną. Būsimiems geimeriams ar esamiems siūlome jungtis prie Alfa serverio, ieškoti niko 7996611— (tai glūkoidų atstovas Warface), tada pasikalbam su klano karininkais dėl priėmimo į komandą ir pirmyn. Galima ir individualiai geiminti, bet už LT verta pakariauti. Nesijaudinkite, kad nepatyręs. Pradžioje būsite tarp tokių pačių žalių kareivėlių ir jokios dedovčinos.

Gero fraginimo.