Kai aktorė Vaiva Mainelytė pereitame amžiuje į Naujų metų sutiktuves Puvočių miškuose pas tapytoją Alvydą Petkevičių atsivežė iš Vietnamo butelį su viduje plūduriuojančia rupūže, sutiktuvių dalyviai neteko žado ir aikčiojo iš nuostabos. Alvydas A. Jegelevičius stebina savo eksperimentais auginant daržoves, vaisius butelyje. Tačiau vis tiek neapleidžia smalsumas žinoti, kaip tie vietnamiečiai sukišo tą varliagyvį į butelį siauru kakleliu, negi užaugino …?

ALVYDAS  A. JEGELEVIČIUS

Esu išauginęs ir agurkų buteliuose, o po to užpylęs juos degtine su juodu serbentų lapeliais. Šį būdą išbandykit – dar nevėlu įkišt į pakabintą butelį mažą agurkėlį. Tai paprasta. Kol dar mezgasi agurkėliai, reikia įkišt virkščią su jau užsimezgusiu agurkėliu  į švarų butelį be etikečių saulės atokaitoj. Butelio dydis – Jūsų pasirinkimas. Užaugęs agurkas gali užpildyti didesnę dalį butelio erdvės. Tada nuskinam su buteliu kartu, išplaunam ir užpilam degtine iki 60 laipsnių. Pradžioj laikom  tamsioj vietoj, po to, kai trauktinė pažaliuos, galim ragaut. Tačiau nepamirškit – agurkas gali lengvai užpildyti puslitrini buteli ir tada beliks užpilt mažesniu kiekiu – iki 200 gramų. Taigi – eksperimentuokit ir džiaukitės savo pasiekimais.

Auginti kriaušes ir slyvas buteliuose jau vėlu. Kitąmet prie medelių įkalkit du aukštus kuolus ir sutvirtinkit juos skersiniu. Taip patogiau bus pritvirtinti butelį ir įkišti į jį šakelę su užsimezgusiais vaisiais.

Galima improvizuoti su arbatžolėm ir džiovintais vaisiais, prieskoniais, žolelėm. Tai irgi džiazas!  Visos trauktinės keičia spalvą ir įgyja savotišką kvapą, kuris skleidžia Jūsų nepakartojama išmonė.

Dar keletas receptų:

Petro I mėgstama trauktinė “Listovka” – saujelė juodųjų serbentų lapelių ir uglių užpilti buteliu degtinės iki 60 laipsnių.
Vyram naudinga “Kedrovka” – saujelė negliaudytų kedro riešutų, užpilti  buteliu degtinės.
“Kadaginė” – jauno kadagio šaknelė ir keletas uogų. Užpilti  buteliu degtinės.
“Starka’ per 24 valandas: saujelė lazdyno riešutų lukštų ir saujelė panaudotų arbatžolių į vieną didesnį butelį.

Nuoširdžiausios sėkmės ir geros nuotaikėlės!

Jūsų Alvydas J.

cDaugiau foto