“Negaliu likti tik pasyviu tinklapio vartotoju, todėl nusprendžiau pasiūlyti visiems glūkoidams žiupsnelį airiškų nutikimų“ – taip pasakė Vytautas Galbuogis, atnešęs kompaktą su rašiniu, filmukais ir foto apie Airiją.
Pastebėjimas vertingas, nes neturime etatinių tinklapio prižiūrėtojų ir tik visų (o ne pasyvių vartotojų, anot Vyto) dėka mūsų webas vis dar gyvas. Jei jau rašome apie Airiją, todėl labai laukiama info iš  gyvenančių ne Lietuvoje: Jannos (Vokietija), Linos (Nyderlandai), Renatos (Atlanta, USA), Sigito (Chicago, USA), Manto (Los Angeles, USA). Visos temos galioja, rašykite su klaidom, be klaidų, angliškai, rusiškai ar lietuviškai – šias kalbas glūkoidų adminai įkerta be vargo ir pataisys neesminius teksto trūkumus.

VYTAUTAS GALBUOGIS

Airija. Pamačiau ja tokią. Dažnai vėjuotą, na o lietus čia nuolatinis draugas.Ilgiau pagyvenus tampa prakeiksmu. Rimtos žiemos nebūna, o vasara šiluma taip pat nelepina. Šiaip kraštovaizdis gražus, jei ne vien tik dirbi ir geri,  savaitgaliais yra kur akis paganyti. Atvykus, pirmas krikštas vairuotojams ­– eismas kaire puse. Neišsigąskit! Viskas paprasta – nesidairykit į dailesnes būtybes dešinėje, nors jų ten mažuma ir viskas perfect. Vairuotojai važinėja labai atsargiai, kartais ir labai žioplai, vėliau pradeda erzinti.Tik ilgiau pagyvenus, supranti, kur problema. Buvo ir  nelinksmu situacijų. Jie mokomi vairuoti taip: būk visada labai atsargus, nes nežinai ką galvoja kitas. Vėliau supranti, kad airiai neprognozuojami. Jie gali iš šunkelio į  pagrindinį visai prieš nosį iššokti. Būna ir tokių – iškiša nosį, pagalvoja ir dar spėja atgal paduoti. Šis variantas man priimtinesnis. Keliai labai vingiuoti. Amžina problema tampa aplenkimo manevras:  jie į šoną nelabai traukiasi. Čia važiuoju AŠ, o po manęs nors tvanas. Dar pyksta, kai lenki. Na o šiaip, daug kas sveikinasi rankytės pakėlimu, savotiškai įdomu. Keliai geri, žvyrkelių nepastebėjau. Patarimai vairuotojams: neskubėk ir būsi pirmas. Jei reikės greičiau pervažiuoti Airiją, pagelbės naktis. Išbandžiau dažnai važinėdamas. Vis norisi greičiau: važiuoji, rizikuoji, paveji kokį kepurėtą gudrutį “skriejantį“ 50 km/h, o iš paskos kokia dvidešimt mašinų ir nors megzti pradėk. Šiaip taip aplenki, vėl žibalo iki kol pagauni kitą. Rezultatas toks, kad, būdavo, važiuoji 120 km/h, o 100 km atstumą tekdavo važiuoti 2,5 valandos ir daugiau. Tai ir paskubėk.Todėl atvykėliai dažniausiai ir žiebia, mūsų nervukai neatlaiko, reikia labai priprasti. Eismas kankina. Nuomonė asmeniškai mano. Daug kas pastebi, kad airiai nušoko nuo kalnų tiesiai į civilizaciją. Yra kaip yra, tuo šalys ir skiriasi.

Šalis smagiai pagerianti, po savaitgalio labai jaučiasi. Bet dėkime blogus pastebėjimus į šoną. Šalyje labai domimasi žirgu sportu (geras biznis), labai populiarios šunų lenktynės. Šiai pramogai auginami kurtai.

Gyventi teko Tralee miestelyje (Kerio apskritis).Tai labai graži Airijos dalis, važinėjant jautiesi, lyg aukščiau nuo žemės pakilęs. Labai kalnuota, pajunti lyg paukšteliu virtęs. Teko nusitrenkti iki šiaurės Airijos, netoli Belfasto, o ten jau nuotaikos piktesnės, o masinos tai lietuviškais numeriais. Bet niekas veidelių neišdaužė, masinos išliko sveikos.

Skyrelis moterims.Truputis pastebėjimų. Oras gan  vėsokas, o jos nori visada būti gražios, gundančios dekoltuotos, apsinuoginusios, kiek galima. Tarytum tropikų kraštas būtų. Kai dieną pasirodo saulė – tuoj išrengia. Mūsų tautiečiai su striukėm žiemą, o jos iš pabų sau traukia per miestelį vos ne su vasariškais drabužėliais. Aišku žino, ateis pavasaris – galima ir pakentėti.

Skyrelis mamoms. Vaikus vežioja irgi pusiau aprengtus, basom kojom, be kepurių. Pagal lietuvišką samprata – baisoka. Mes save vyniojam, bet nežinau kas geriau. Snargliuotų ir šnarpščiančių ir ten pilna. Gana daug vaikų ir šiaip žmonių su nukrypimais nuo standarto. Rezultatas –kraujomaiša, vedybos su giminėm. Lietuviai to nedarykit – vaizdzialis ni koks.

Bendrai pasvarsčius, gyvenimas, kad ir mažai uždirbant, daug kokybiškesnis negu Lietuvoje. Dauguma nuomoja namus. Kainos visai prieinamos, Dubline, aišku, brangiau. Baigsiu posakiu: gerai ten kur mūsų nėra, bet kur mūsų nėra?

Daugiau Vytauto Galbuogio rašinių:

□  Susipažinkite: nagingas baldžius

Kamera Vytas ir kompanija ||  Montažas  Dzilbus ||  Trukmė   00:04:18